26 Eylül 2008 Cuma

dünyanın en değerli pulları

İNGİLİZ GUYANASI- BİR CENT- MAGENTA ÜZERİ SİYAH (British Guiana One Cent Black on Magenta) : 1856'da İngiliz Guyanasında acil bir pul stoğu ihtiyacı doğar. Bu aciliyet İngiltereden gelecek yeni partiyi bekleyemeyecek kadardır. Böylelikle Guyana yönetimi yerel gazetenin basıldığı matbaada kendi pullarını basmaya karar verir. Pullar magenta renginde kalitesiz bir kağıda siyah mürekkep kullanılılarak basılır. Bu pulların basımı çok kısa sürer. 1873'de 12 yaşındaki bir çocuk, evlerinin kilerinde sekizgen şeklinde bir pul bulur. Pul 1856 damgalıdır. Bu pulu yerel bir pul koleksiyoncusuna götürür ve çok çok mütevazı bir fiyata satar. Bu pul elbette ki yukarıda bahsi geçen pul...1980 yılında yaklaşık bir milyon dolara alıcı bulan bu pulun bir eşi daha yok ve şu anki değeri çok çok daha fazla...






İSVEÇ-ÜÇ SKILLING BANCO-SARI RENK ERÖRÜ (Sweden Three Skilling Banco, Yellow Color Error) : Bu pul 1855 yılında İsveç'te basılmıştır. Baskı hatası dolayısıyla, yeşil kağıt yerine sekiz skilling bancolar için kullanılan sarı kağıda basılmıştır (skilling banco:İsveç eski para birimi) . Bu pullardan bir tanesi 1885'de İsveçli bir çocuk tarafından büyükbabasının koleksiyonunda bulunur. Başka bir eşi daha olmayan bu pul 1996'da bir müzayedede 2.3 milyon dolara alıcı bulmuştur.







MAURİTUS POSTA OFİSİ (Post Office Mauritius)1847 yılında Mauritus belediye başkanı yerel pullarını basmaya karar verir. (Mauritus bir İngiliz kolonisidir.) Yerel bir matbaacı iki çeşit pul (1 penny ve 2 pencelik valörlerde) basmak üzere görevlendirilir. Matbaacı pulların üzerine Post Paid kelimeleri yerine Post Office kelimelerini basar .Bu hata farkedildiğinde 200 adet pul basılmıştır. Günümüzde 30 adetten az bulunan bu pulların bir tanesi yaklaşık 600.000 dolar etmektedir ve bu fiyat pulun kondüsyonu arttıkça yükselmektedir. 1996'da yapılan bir müzayedede iki farklı valör birlikte 3.8 milyon dolara alıcı bulmuştur ki bu fiyat o yıla göre bir filatelik parça için ödenen en yüksek meblağdır.







U.S. FRANKLİN Z-GRILL 1867 yılında basılmıştır ve bilinen en nadir A.B.D. puludur. Günümüze iki adet kalmıştır. Benjamin Franklin portresi etrafındaki şekiller nedeniyle Z-Grill denmektedir. Z-Grill'lerin amacı pulun sahtesinin yapılmasını önlemektir. Fakat bu yol kullanışlı bulunmamış ve kısa sürede kaldırılmıştır. 1988'de yaklaşık 1 milyon dolara satılmıştır.







HAWAİLİ MİSYONERLER (Hawaiian Missionaries ) Hawai ilk pullarını 1851 yılında basmıştır (2 cent,5 cent ve 13 cent). Bu pulların Hawaili Misyonerler olarak adlandırılmalarının sebebi, Amerikalı misyonerlerin gittikleri yerlerde, bu pulları kullanarak Amerika'ya mektup göndermeleridir. Hawaili Misyonerler ince ve kalitesiz kağıda basıldıklarından kısa zamanda yerine başka bir seri basılmıştır. Hawaili Misyonerlerin en nadiri 2 cent valöründekidir. Dünya üzerinde 16 adet kaldığı sanılan bu pulun damgalısı 225.000 dolar, damgasızı 760.000 dolardır.






koleksiyud sitesinden alıntıdır.

Hiç yorum yok: