7. yüzyıldaki 30 Yıl Savaşları’na Fransız Kralı XIII. Louis
komutasındaki ordu çatısı altında katılan Hırvat askerlerinin üniformalarının diğer askerlerinkinden ufak bir farkı bulunmaktaydı. O da boyunlarına eşleri, sevdikleri ya da annelerinin boyunlarından çıkardıkları atkıları askerlerin,
boyunlarına kötülüklerden uzak duracakları inancıyla özel bir düğümle takılan atkılardı. Bu atkıların takılma sebebi askerlerin yurtlarını, evlerini ve sevdiklerini unutmamaları ve onlar için savaşmalarını istediklerindendi.
Şu tesadüfe bakın ki, şimdileri kocalarının sabahları işe giderken kravatlarını düzelten karılarının davranışları Hırvat eşlerinkine ne kadar benzemekte… Ayrıca ne gariptir ki her sabah yaklaşık 500 milyon erkeğin kravatlarını takarken bilmeden de olsa Hırvat askerlerini yadetmektedirler…
Fakat bu hikayeye sahip olan kravat sonraları Fransız modacıların vazgeçmedikleri bir aksesuar haline gelmiştir.
şimdi ...
bu kravat günümüzde resmi kurumlarda,ya da ciddiyet kazanılması adına kullanılan olmazsa olmaz aksesuar olarak hayatımızdaki yerini aldı.ne idüğü belirsiz bu takıyı takmazsanız laubali,ciddiyetsiz varsayılıyorsunuz işyerinizde.
şöyle bir düşünün boğazınızdan sarkıttığınız bir bez,sizin statünüzü belirliyor.aklı başında birisi olarak bir daha düşünün,hiç bir vasfı,yararı olmayan,hatta zararı bile olabilen(yüzünüzü yıkarken,lavobaya sürtünür örneğin)bu bezi takmaya mecbur bırakılmışız,salakça bir durum ama kimse demiyor ki;"niye biz bunu takıyoruz"veya hiç bir işveren şunu diyemiyor "ben personelime niye bu salak bezi taktırıyorum,bu ne işe yarar ki!"
2 yorum:
herhangi bir isveren ben taktirmiyorum derse , tarihi degistirip yeni bir moda yaratmayacagini bilecegi icin, demiyor.Kaldi ki kravat gercekten de bugun giyindigimiz gomleklerin iki yakasini bir araya getirmek ve gomlegi alttan uste sagdan sola toparlamak gibi bir yarar da sagliyor. ayrica kravat takan birinin karsisinda takmayan birisi hem gorunus olarak, hem de uzerine yuzyildir yuklenen anlam acisindan gayri ciddi duruyor. uzgunum ama bazi seyler degismez. :)
evet,haklısınız,iki yakamızı bir araya getiriyor...
birilerinin yüklediği anlama zaten itirazım.birileri "ben buna şu anlamı yükledim,siz de biat edin"demiş gibi,insanlığı biat ettirmiş.
KİÖ (kravat icadı öncesi)erkekler ne kadar ciddiyetsiz algılanıyordur, kim bilir? örneğin;Fatih Sultan Mehmet'i düşünüyorum da.
Yorum Gönder