8 Mayıs 2021 Cumartesi

filmler ve algılar - onca yoksulluk varken/iyi biri

 geçenlerde iki filmi peşpeşe izledim. rastgele seçtim filmleri. biri netflixten (onca yoksulluk varken/sophia loren-ibrahima gueye-abril zamora) , diğeri youtubedan (iyi biri/cengiz bozkurt-mustafa alabora-asuman çakır-macit sonkan) . 

onca yoksulluk varken filminde 12 yaşında aslen senegalli olan müslüman(!) bir çocuk(ibrahima gueye), yahudi yaşlı bir kadın(sophia loren) , ve bir dönme(abril zamora) . yan karakter olarak, yaşlı bir doktor ve müslüman bir esnaf. 

verilen mesajlar, lgbtliler, iyi insanlardır. yahudiler,aslında yardım sever iyi insanlardır. lgbt evlilikleri normaldir,evlenebilirler. vs.

diğer filme gelince, filmde mustafa alabora bir keldani türkiye cumhuriyeti vatandaşıdır, ismi filmde de mustafadır. lakin ismini,ailesi zamanında korkudan vermiştir. aslında kendisi müslüman değildir, ilk fırsatta "ne mustafası, ben gabrielim "diye haykırır. burada insanlar baskı ile müslüman görüntüsündedir imajı verilir. mustafa alabora, gerçek hayatta gezi olaylarında öne çıkan ve sonrasında ingiltereye kaçan mehmet ali alaboranın babasıdır. belki de adam doğru söylemiştir. biz içimizdeki ali,ahmet,mehmet,mustafaları müslüman zannediyoruz,ilk fırsatta da bizi arkadan vurmanın hesabını yapıyor. bilinmez...

hiç alakası yokken, filmin bir sahnesinde cengiz bozkurt, gazete karıştırırken,gazete sayfasından beynimize bir mesaj daha itelenir. gazete küpüründe "ali ismail korkmaz, türkülerle anıldı" yani çaktırmadan bir gezi güzellemesi yapılır filmde. 

bir başka sahnede, cengiz bozkurt yoldan bir kadın alır, kadın bir başka motorsikletli ile birlikte iken,kavga ederler ve motorsikletten iner,cengiz bozkurta yol arkadaşı olur. cengiz bozkurt, arkadaşının,sevgilisi olup olmadığını sorar, kandırılıp kandırılmadığını sorar. kadın karakter asuman çakırın verdiği cevaplardan mesajı siz çıkarırsınız artık; " ne evliliği,o zaten evli bir adam, evlilik de neymiş,biz onla takılıyorduk"

yani, evli biri eşini aldatabilir,evli biri ile takılabilirsin,bunlar anormal şeyler değildir,evlilik de iyi bir şey değildir. 

böyle serpiştirilmiş bir çok mesaj var. ben aklımda kalanları yazdım. ikisi de çok seyredilebilir film olmamakla birlikte, oyalanmak için takılabilirsiniz. 

iyi seyirler.

Hiç yorum yok: