22 Eylül 2008 Pazartesi

GÖRÜNMEZ SAVAŞ GEMİMİZ...

Haber hürriyet gazetesinden alıntılanmıştır.fotoğrafı ise levent kulu çekmiştir
'Görünmez savaş gemisi' denize iniyor
22 Eylül 2008
Özgür EKŞİ -ANKARA

Türk Deniz Kuvvetleri'nin yerli yapım radara görünmeyen gemisi bu hafta denize iniyor. Yerli üretim sayesinde yapılan tasarrufun boyutları da yüksek.
Yerli imkanlarla üretilen ilk milli savaş gemisi Heybeliada gelecek hafta denize inecek. Toplam 260 milyon
dolara mal olması beklenen gemiyi Türkiye yurt dışından hazır satın almaya kalksa en az 500 milyon dolar ödeyecekti. Türkiye bu gemilerden toplam 12 tane üretecek ve 5 gemi bedavaya gelmiş olacak.
Proje çizimine 2004 yılında başlanan, ilk kaynağı 2007 yılında yapılan Heybeliada F 511 Korvetinin dizaynı Türk uzmanları tarafından yapıldığı için türünün ilk örneği oldu. Gövde inşaası tamamlanan Heybeliada Korveti 2011 yılında Deniz Kuvvetlerine teslim edilecek. Kara bombardırmanı yapacak, su üstü, su altı, hava savunma sistemleriyle donatılacak gemi terörist saldırılara yanıt verecek özelliklere sahip olacak.
Malzemenin yüzde sekseni yerli
Gemide kullanılan malzemenin yüzde sekseni yerli üreticilerden elde edildi. Yerli ürün toplam maliyetin yüzde 63’ünü oluşturuyor. Deniz Kuvvetlerinin yerli sektöre verdiği katkı sayesinde bu ürünlerin yurt dışı piyasalara açılması da desteklenmiş oluyor.
Önce denize inecek, motor sonra takılacak
Prezeve Deniz Zaferinin yıldönümünde törenle denize indirilecek olan Heybeliada’nın motor, yönlendirme, elektronik aksam, savunma sistemleri gibi unsurları zaman içinde parça parça takılacak. Geminin denize motorsuz indirilmesi hakkında eleştiriler olsa da Milgem Proje Ofisi Müdürü Yüksek Mühendis Kıdemli Albay Ahmet Çakır bunun bir önlem olduğunu belirtiyor. Bu sayede geminin denize indirilmesi sırasında motor dairesi ve şaftta meydana gelebilecek hasarların önüne geçilmiş oluyor. Denize indirilen gemi kısa zaman sonra kuru havuza alınacak ve motoru takılacak.
Türk Tipi görünmez gemi
2 bin ton ağırlığa, 99 metre uzunluğa sahip olan geminin düşman radarlarında görülmemesi için fiziksel pek çok önlem alındı. Gemi bu sayede ya düşman radarlarına görülmeyecek ya da 50 metre boyunda bir hücumbot gibi görünecek. Düşman gemi böylece hazırlıksız yakalanacak.
Öncelik vurulmamak
Geminin savaş durumunda uzun sure mücadele edebilmesi için öncelik vurulmamaya verildi. Bu amaçla elektromanyetik ve kızılötesi iz salınımı kısıtlandı. Geminin su içinde hareket ederken yaydığı motorun hareket ve suyun yarılma sesi en az seviyeye indirildi. Gemiye uzun hareket menzili ve yüksek sürat yeteneği sağlandı. Hedef olunması halinde ise geminin dümeninin her türlü patlamaya dayanıklı olmasına, kaptan köşkünün balistik koruma altına alınmasına, motorların ve kritik sistemlerin yedekli olmasına dikkat edildi.
Dünyada ikinci Türkiye’de ilk
Dünyada sadece Alman F 124 Fırkateyninde kullanılan ‘Cross Connection’ güç aktarımı sistemi Heybeliada’da da uygulanacak. Bu sayede gemide gücü üreten bir gaz, iki dizel tribünü birbiri ile uyum içinde çalışacak. Gemi hem uzun menzilli hem de kolay hızlanır olacak. Motorların bakım maliyeti de benzerlerinden düşük olacak.
Kapı kolu özel tasarlandı
Geminin radar izdüşümünün bir hücumbotunki kadar düşük olması için en önemsiz görünen detaylar bile ele alındı. Bu nedenle geminin dış kapı kolları dahi yeniden tasarlandı. Kapı mandalının yüzeyde neden olduğu şekil bozukluğu kaportanın altına gizlendi.
Gemi hücrelere ayrıldı
Tamamıyla yerli tasarım olan kaportanın sahip olduğu özellikler gizli tutuluyor. Kaporta patlama, yangın gibi durumlarda sızdırmazlık özelliğini hep koruyacak. Bu sayede hem 100 kişilik gemi personeli zarar görmeyecek hem de bir yerde yangın çıkarsa bu başka bir Alana taşınmayacak. Bu sisteme hücre sistemi adı veriliyor ve başarısı kaportanın içinde gizli tutuluyor.
Camlar Trakya Cam’dan
Kaptan Köşkünde bulunan camlar Trakya Cam’a özel olarak ürettirildi. Camların radar dalgalarına gemi kaportası gibi cevap vermesini sağlayan bu camlar kaptan köşkündeki elektromanyetik dalgaların dışarıya çıkmasına izin vermeyecek. Camlar gemi denize indirildikten sonra takılacak.

Hiç yorum yok: